Esküvő

Amit a keresztényeknek az esküvőről tudni kell

Talán a legszebb dolog, ami történhet  velünk az életünkben. Nem véletlen az, hogy annyira készül mindenki erre az eseményre. Izgalmas, szép. A biblia, Isten szava is a különleges dolgok szférájába emeli ezt az emberi közösséget, amikor azt mondja, hogy „és lesznek ketten egy testté”.
Akármennyire is degradálta már világunk ennek az aktusnak az értékét, még mindig érezzük hogy szép, fenséges, titkos, misztikus. Akármennyit lótunk-futunk az előkészültetekben, bármennyire is felbosszantanak értetlen emberek, rokonok, barátok, szervező és kivitelező cégek, esetenként lelkipásztorok – mégis ez lesz életünk egyik legszebb, legtöbbet emlegetett történése. Férfiaknak és nőknek egyaránt.
Ezért vesszük mindig örömmel, ha a jegyespárok jelentkeznek, hogy áldást kérjenek életükre. Jó látni, hogy „merik” vállalni azt a nem kis felelősséget, ami a házasélet hozadéka. Ez jele érettségüknek, szándékuk komolyságának.
Ebben szeretnénk segíteni biztatással és néhány információval.
Fontos hangsúlyoznunk, hogy az egyházi esküvő nem polgári házasságkötés. Egyházi törvényeink nem teszik lehetővé, hogy áldást adjunk olyan frigyre, ami előzőleg államilag nem törvényesíttetett. Ezért van a kitöltendő információs lapjainkon egy olyan sor is, hogy a polgári házasságkötés anyakönyvi iktatószáma. A jogi szabályozás következtében tehát mindenképpen szükséges polgári házasságkötés az egyházi esemény előtt. Hogy mennyivel előtte, azt nem szabályozza semmi. lehet egy óra, de lehet egy év is.
Ezen túl rugalmasan szoktunk kezelni mindent. Szükséges konfirmáció, esetleg keresztelkedés is – már aki nincs megkeresztelve –, de ha a jegyespár legalább egyik fele református, akkor a másik felet nem kötelezzük. A konfirmációról majd egy másik cikkben beszélünk, de ennek is rugalmas a felnőttekre vonatkoztatott követelményrendszere. Ha a jegyesek megígérik, hogy akár az esküvőt követően egy bibliaiskolára eljönnek majd, akkor megelőlegezzük a bizalmat, és megtarthatják az esküvőt.
A házasságra sokan úgy tekintenek, mint egy szerződésre. Amit ha az egyik fél nem teljesít, akkor a másik fél felbonthatja. Keresztyén szemmel a házasság szövetség. Nem felbontható. Nem tartalmaz feltételeket, hanem feltétel nélkül elkötelezi egymás mellett a feleket. Nos, ez nem egyszerű dolog, és hogy ennek mennyi vonzata és hozadéka van, mennyi küzdelme, és mennyi szépsége, azt nem lehet egyszerűen, néhány mondatban elmondani. Ezért kell a jegyesoktatás!
Minden jegyespár három kötelező közös, a többi párral együtt megtartott foglalkozáson, és egy személyes beszélgetésen vesz részt. Ezek alatt talán mindent megtud, amire egy házasság elkezdéséhez szüksége lehet. Persze nem eleget ahhoz, hogy végig is vigye. A gyülekezeti közösséget ajánljuk mindenkinek ahhoz, hogy tudjon tovább lépni, megerősödni.
Az idén is sok jegyespár mond igent református egyházi szertartás keretében, és kéri Isten áldását életére. Ehhez lelkészi hivatalunkban, az internetes oldalunkon sok információt, segítséget találhat mindenki.
Imádságainkkal segítsük mi is őket!

Hánka Levente

Adatlapot innen vagy az Ügyintézés/Dokumentumok menüpont alól lehet letölteni.